5 Ocak 2016 Salı

Bissürü barınak yapalım :)

Soğuk havada bizler de üşüme ve hastalıklarla başetmeye çalışırken, sokakta yaşayan hayvanlar da aslında oldukça zor durumdalar.  Oysa elde yapılabilecek küçük barınaklarla sokakta yaşayan bir çok hayvanın hayatı kurtulabilir.


Çalışma özetle şöyle: Bir atölyede aile-çocuklar-öğretmenler olarak biraraya gelip çok sayıda barınak yapacağız. Atölyeye katılamayanlar da evde yapabilirler. Her barınağa çocuklarla bir isim vereceğiz ve aileler barınakları belli başlı yerlere koyduktan sonra, koydukları yerlerin fotoğrafını çekip konumunu not edecekler.

Daha sonra bunları bir haritada işaretleyip yayınlayacağız ve insanlardan barınaklarımıza sahip çıkmalarını, soğuk havalarda bu barınaklara mama bırakmalarını isteyeceğiz.

Atölye tarihi: 7 Ocak Perşembe - Saat: 18:00

Not: Atölye kontenjanı 15 aile ile sınırlıdır. Atölye katılımcıları yanlarında koli ve koli bandı getirirlerse seviniriz.

Atölyeye katılamayacak olanlar için evde barınak yapımı:

* Karton ya da koli/kutu
* Geniş koli bandı
* Gazete ve kumaş parçaları
* İzolasyon için gazete kağıdı/ yumurta kolisi/ keçe/ çöp poşeti/ plastik köpük/ yalıtım malzemesi
Barınaklar şöyle yapılıyor:
* Kartonları ya da karton kutuları sağlamlaştırarak boş tarafları üst üste gelecek şekilde yapıştırılır. Bu şekilde iki koliden büyük bir koli elde edilir. Kutun son halinin bir duvarında yerden 5-10 cm yükseklikte hayvanların girebilmesi için kapı açılır.
* Kutu, plastik köpük ve gazete kağıdı ile kaplanarak ısı yalıtımı sağlanır. Gazete kağıdı soğuğu kesmekte oldukça elverişli. Bunun dışında istenirse aynı kutu sadece yalıtım malzemesinden de yapılabilir.
* Barınak çöp poşeti ile kaplanarak su geçirmesi engellenir.
* Barınağın içine kumaş ya da yırtılmış gazete parçaları konarak daha fazla ısı yalıtımı sağlanır.
Barınakları konabileceği yerler için şunlara dikkat etmek gerekiyor:
* Barınak çöpe benzememeli. Üzerine hayvan barınağı olduğu yazılmalı.
* İnsanların ve arabaların geçeceği yere konmamalı.
* Rüzgar esen ya da yağmur alan yerlere konmamalı.
* Kedi barınakları köpeklerin ulaşabileceği yerlere konmamalı.
Tüm bunların dışında kar altında yiyecek bulmakta zorlanan hayvanlar için kapı önlerine mama ve temiz su koyabilir, kuşlar için pencere kenarlarına ekmek parçaları bırakabilirsiniz. 
Barınak yapımı aşağıdaki videodan da izlenebilir:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder