Beslenme Prensipleri

Sağlıklı bir beslenme alışkanlığı ve kültürü oluşturabilmek için kahvaltı ve yemek saatleri “beslenme eğitimi” olarak kabul edilir. Çünkü oluşturulan beslenme alışkanlığı, yaşam boyu devam eden ve beslenme seçimlerini etkileyen önemli bir olgudur.

Okulumuzda beslenme eğitiminde göz önüne aldığımız  temel noktalar şunlardır:

  1. Çocuklarımızda tüm ana besin gruplarını kullanarak yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlamak.
  2. Öğün saatlerini düzenli uygulamak ve bunun dışındaki zamanlarda gelişime katkıda bulunmayacak besinlerin alınmasını önlemek
  3.  Yanlış eğitim sonucunda, çocuklarda, beslenmeyi çevresindekilere yönelik baskı ve şantaj aracı olarak kullanma davranışını değiştirmek
  4. "Yemek seçme" sorununu en az düzeye indirmek için çeşitli eğitsel teknikler uygulamak.
  5. Türkiye’nin farklı bölgelerine ait mutfaklardan ve ülkemiz dışındaki halkların mutfaklarından örnekler hazırlayarak, lezzet çeşitliliği ve kültürleri tanımayı sağlamak.
  6. Yemek ortamını neşeli, rahat, olumlu düzenleyerek ana yemek ve ara öğün saatlerini sıcak bir atmosferde arkadaşlarla paylaşılan zamanlar haline getirmek.
  7. Besinler, besin grupları ve yararlarıyla ilgili uygulamalı mutfak çalışmaları ve eğitsel etkinlikler gerçekleştirmek.
  8. Çocuklara uygun boyutlardaki çatal, kaşık, bardak kullanmak.
  9. Çocuğun yeme hızını, yaş dönemine uygun zaman aralıklarında gerçekleştirmek.
  10. Anne, babalara, çocukların beslenme özellikleri ve doğru beslenme alışkanlıkları kazandırmada danışmanlık hizmeti vermek.
Yedi İklim'de Uygulanan Temel Beslenme İlkeleri

  ·  Tüketilen gıda ürünlerinin öncelikle yerel ve ekolojik ağlardan sağlanması prensibi ile hareket edilir.

·  Okulumuzda hazır çorba, et suyu tabletleri, çeşni türü tuzlar, paket baharat karışımları kullanılmaz; tüm çorbalar geleneksel yöntemlerle hazırlanır.
·  Sebze ve meyveler yetiştikleri mevsimde kullanılır; mevsim dışında yetiştirilen hiçbir sebze ve meyve kullanılmaz.
·  Yemeklerde kullandığımız salça, domates püreleri, reçeller ve konserveler yetiştikleri mevsimde geleneksel yöntemlerle hazırlanır.
·  Kahvaltılarda krem ve jel haline getirilmiş çikolatalı karışımlar ve süte karıştırılan tozlar kullanılmaz; sürmelik olarak, tahin pekmez, bal, süzme yoğurt kullanılır.
·  Hazır meyve suyu ve konsantreleri ve gazlı içecekler kullanılmaz, taze sıkılmış, limon havuç ve turunçgiller ve meyve kompostoları kullanılır.
·  Ketçap ve mayonez kullanılmaz. Sosis, salam, sucuk vb. şarküteri ürünleri kullanılmaz.
·  Puding ve sütlü tatlılar kendi mutfağımızda hazırlanır.
·  Sıcak içecekler, ıhlamur, tarçın, zerdeçal, papatya, zencefil, karanfil, kuşburnu, elma ve ayva ile hazırlanır; bal ile tatlandırılır.
·  Her türlü hamur işi el açma yöntemiyle hazırlanır, Hazıryufka, katlı hamur (nemse) vb. kullanılmaz.
·  Kahvaltılarda mısır gevreği, pirinç patlağı vb. işlenmiş ürünler kullanılmaz.·  Mısır-soya gibi GDO açısından tartışmalı ürünler kullanılmaz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder