Popüler kültüre neden eleştirel bakıyoruz ?

Çünkü, popüler kültürü işgal eden oyunlar/oyuncaklar maalesef masum değil, maalesef yaratıcı değil, maalesef eşitlikçi değil ve maalesef çıkarcı, maalesef cinsiyetçi, maalesef saldırgan, maalesef şiddet dolu, maalesef totaliter olarak yapılandırılmış durumdalar. Ve nevresim takımından, zücaciye ürünlerine, çizgi filmlerinden dijital oyunlara kadar son derece organize durumdalar.

İşkenceye varacak kadar ağır şiddet içeren oyun, oyuncaklar bir yana, çoğumuza masum görünen bir dijital yarış oyunu dahi ciddi şiddet öğeleri içerebiliyor. Yarışırken, yıkılan ağaçlar, binalar, kazanmak için tahrip edilen yollar, bitiş çizgisine varmak için hoyratça darman duman edilen doğa…

Yüksek hırs, ağır rekabet, stres, bol uyaran ve aşırı hareket, bolca cinsiyet ayrımcılığı, sorunlu güzellik algısı, güç-iktidar hevesi, ürkütücü derecede hoyratlık…


Bu oyun ve oyuncakların çocuğunuzun sosyal ve entelektüel yaşantılarında yarattığı tahribatı çok yakından görüyoruz. Bu konu çocuklar için de, güvenli ve çocuk yaratıcılığını esas alan bir okul yaratabilme çabamız açısından da fevkalade önemli.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder