1 Haziran 2016 Çarşamba

Doğa Arkadaşımın Kutusu - Beni Doğa ile Hatırla

Çocuğu, doğayı, sürprizi seven yedi iklim aileleri,

İki doğa gözlemcisi ve doğa eğitimcisi olan sevgili Burcu Meltem Arık ve Banu Binbaşaran tarafından başlatılan "Doğa Arkadaşımın Kutusu" adlı oyunu keyifle izliyor, oyunun çocuk-doğa-aile ilişkilerine yaptığı olumlu katkıyı oyunun sosyal medya sayfası üzerinden heyecanla takip ediyoruz. Bu oyunu yerelleştirerek okulumuza taşıyabiliriz diye düşündük. Her ne kadar oyun, mevsim periyotlarını ve yıllık döngüyü içerse de biz şimdilik, Haziran ayını içerecek şekilde "Haziran oyunu" olarak tasarladık. Bir tür "mini oyun" yani...

Yani size, üç hafta doğadan toplanan "hazineleri" okulun son günü okulumuzdaki "sürpriz" kişilere armağan etme teklifi yapıyoruz. Başka deyişle, tatile giren çocuklar birbirlerine "beni doğa ile hatırla" demiş olacaklar.
Oyuna katılmak küçük kara balıklara ve ailelerine, gizli bir arkadaş atıyoruz ve bunu sizinle e-postayla paylaşıyoruz.
Oyunda belirtilen tarih aralığında dilediğiniz günlerde çocuğunuz/yeğeninizle/torununuzla doğa yürüyüşleri yapıyorsunuz.
Yürüyüş sırasında gizli arkadaşınıza yollamak üzere yürüyüşte topladığınız doğa hazinelerinden (bir tohum, çakıltaşı, tüy, deniz kabuğu, yaprak, solucan kakası, baykuş peledi, preslenmiş çiçek, liken, kozalak, vb...) bir kutu yapıyorsunuz. İçine bir de mektup koyuyorsunuz. Hazineleri nereden, ne zaman topladınız, ne topladınız, toplarken neler hissettiniz?
Kutunuzu, okulun son günü, gizli arkadaşınıza ulaştırmak üzere okul binasına bırakıyorsunuz. 
Gizli arkadaşınız kutunun kimden geldiğini ona ulaşana kadar bilmiyor olacak. Siz de sizinki gelene kadar kimden geldiğini bilmeyeceksiniz.
Kutulardan kim bilir neler neler çıkacak. Çıkanları birlikte keşfedecek, onlarla oyunlar oynayacak, onları ve dolayısıyla doğayı daha farklı pencerelerden tanıyor olacağız hep birlikte.
Oyunun etik kuralları:
* Doğadan hiç bir canlı tür koparmamak.
* Kutuya doğal olmayan herhangi bir şey koymamak
Sevgiler.
Bu fikir ile birbirini tanımayan bir çok çocuğun yetişkinin yüreğini yanyana getiren, birbirimizi doğa ile hatırlamamıza yardımcı olan Burcu Meltem Arıkve çalışmaya emeği geçenlere şükranla...
Oyunun önümüzdeki güz dönemi açılacak yeni döngüsünü takip etmek için
https://www.facebook.com/groups/524828470999101/?fref=ts
Ayrıca,
Doğa Oyunları Evi
http://dogaoyunlarievi.org/



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder