6 Mart 2015 Cuma

Bir canlının eziyeti insanın eğlencesi olamaz !


Deve güreşleri maalesef Ege Bölgesi'nde oldukça yaygın. Bunlardan en güncel olanı da, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde (!) çok yakınımızda, Bayraklı Belediyesi tarafından organize ediliyor. Bu güreşleri düzenleyenler, bizi ve özellikle çocuklarımızı, canı yanan hayvanların dramatik bir temsiline çağırıyorlar ve bu temsili izlerken çok eğleneceğimizi vaad ediyorlar.

Deve güreşlerinin, hayvan haklarını düzenleyen kanunun ve Türkiye’nin imzacısı olduğu Hayvan Hakları Evrensel Bildigesi’nin ihlali olması gibi hukuki ekseni bir tarafa bırakırsak, deve güreşleri, insanın, başka bir canlının eziyeti üzerinden eğlenmeyi öğrenmesi gibi son derece tehlikeli bir kültürlenme deneyimi olarak değerlendirilmelidir.


Develerin birbirlerine zorla şiddet göstermesi ve şiddet görmesinin, özellikle çocuklara “keyif kaynağı” olarak sunulması, şiddetin ürkütücü bir şekilde sosyalize olması ve normalleşmesi anlamına gelir.

Bununla birlikte, deve güreşleri, çocuklara, hayvanların, dünyayı paylaştığımız komşularımız değil de, istediğimizde şiddet uygulayabileceğimiz bir “alt tür” oldukları mesajını verir.

Konu güreşerek kazanmak olduğu için gerek develerin güreş performanslarını arttırmak için
gördükleri eziyet, gerek güreş sırasında yaşadıkları, gerekse güreşmek istemediklerinde ya da yaralandıklarına başlarına gelenler, şiddet temalı tüm “eğlenme” (!) biçimlerinde olduğu gibi, yalnızca develer adına değil, insanlık adına da ürkütücü boyutlara varabilmektedir.

Çocuklarımızı deve güreşlerine götürmeyelim. Yalnızca deve güreşlerine değil, hayvanat bahçelerine, sirklere, yunus parklara götürmeyelim. Bu organizasyonları yapanlara itiraz edelim.

Çocuklarımızın doğanın bir parçası olarak eğlenebilecekleri yeteri kadar olanağımız var. Komşularımızı dövüştürerek, eziyet ederek eğlenmek (!) için ise hiçbir nedenimiz yok !


Yedi İklim
 Erken Çocukluk Öğrenme Merkezi
Okul Meclisi




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder