17 Şubat 2015 Salı

Eskiden popüler kültür böyle miydi.. :)

Oyunlar ve oyuncaklar konusunda sanırız ortalamanın üzerinde bir duyarlılığımız var. Ne var ki, bu konuda bir dizi önlem aldığımız, temel dökümanlarımızda bu konuya ilişkin önemli uyarılarda bulunduğumuz halde, popüler kültür karşısında şansımızın az olduğunu, “başka bir oyun, başka bir oyuncak mümkün” demenin fevkalade zor bir şey olduğunu biliyorduk. Bu ancak, sürekli altını çizerek çalışılabilecek bir konu kuşkusuz. 

O yüzden, yedi iklim gibi bir okul dahi, bazen popüler kültür oyunlarının /oyuncaklarının etkileri karşısında ne yapacağını bilemeyebiliyor.

Sevgili Aileler,

Popüler kültürü işgal eden oyunlar/oyuncaklar maalesef masum değil, maalesef yaratıcı değil, maalesef eşitlikçi değil ve maalesef çıkarcı, maalesef cinsiyetçi, maalesef saldırgan, maalesef şiddet dolu, maalesef totaliter olarak yapılandırılmış durumdalar. Ve nevresim takımından, zücaciye ürünlerine, çizgi filmlerinden dijital oyunlara kadar son derece organize durumdalar.

İşkenceye varacak kadar ağır şiddet içeren oyun, oyuncaklar bir yana, çoğumuza masum görünen bir dijital yarış oyunu dahi ciddi şiddet öğeleri içerebiliyor. Yarışırken, yıkılan ağaçlar, binalar, kazanmak için tahrip edilen yollar, bitiş çizgisine varmak için hoyratça darman duman edilen doğa…

Yüksek hırs, ağır rekabet, stres, bol uyaran ve aşırı hareket, bolca cinsiyet ayrımcılığı, sorunlu güzellik algısı, güç-iktidar hevesi, ürkütücü derecede hoyratlık…

Bu oyun ve oyuncakların çocuğunuzun sosyal ve entelektüel yaşantılarında yarattığı tahribatı çok yakından görüyoruz. Bu konu çocuklarınız için de, güvenli ve çocuk yaratıcılığını esas alan bir okul yaratabilme çabamız açısından da fevkalade önemli.

* Zararlı oyunları/oyuncakları kademeli olarak hayatınızdan çıkarınız. Yerlerine aşama aşama alternatif
oyuncaklar koyunuz. 
* Çocuklarınızı dijital oyunlardan uzak tutunuz
*Lütfen okulumuza bu oyuncaklardan getirmeyiniz.
* Çocuğunuza üstünde popüler kültür ikonlarının işaretlerinin amblemlerinin bulunduğunu kıyafetler giydirmeyiniz.

Popüler kültürü biraz geriden okumakta fayda var. Nasıl mı ? Tüm zamanların en popüler kültür oyuncaklarını hatırlamak için Jonathan Liu’nun GeekDad’da yazdığı yazının özet çevirisine şuradan göz atabilirsiniz..


Yazının özgün haline şu bağlantıdan ulaşılabilir:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder